Logo Szlaku Kulinarnego
Konkurs na logo Szlaku Kulinarnego na Pogórzu (część Małopolski)
Projekt logo dla Szlaku Kulinarnego na Pogórzu tworzonego przez sieć lokalnych producentów w tym rolników jak i przedsiębiorstw wytwarzających wyjątkowe produkty kulinarne w tym dania charakterystyczne dla Pogórza (część Małopolski) pod wspólną nazwą "Pogórze Kulinarnie", "Pogórze Szlak Kulinarny", Pogórze od kuchni" itp. (nazwa zawierająca słowo Pogórze i odnosząca się do szlaku kulinarnego) do własnej interpretacji autora.
Opis konkursu
Nazwa: Logo ma łączyć słowo "Pogórze" i "Szlak Kulinarny" oraz odnosić się do szlaku kulinarnego.
Logo ma być czytelne też w małej wersji po zastosowaniu do gadżetów promocyjnych jak np. drewniana łyżka, brelok z zadrukiem itp. oraz się składać z sygnetu i logotypu (znak i zapis słowny).
Opis sieci Szlaku Kulinarnego na Pogórzu:
- Nieformalne zrzeszenie małych rodzinnych gospodarstw rolnych (rolników) i małych zakładów przetwórczych wytwarzających żywność wysokiej jakości na terenie Pogórza
- Oferowanie lokalnych specjałów przygotowywanych według tradycyjnych receptur, na bazie najlepszych lokalnych składników tak by można było odkrywać Pogórze również od strony kuchni i dziedzictwa kulinarnego
Szlak Kulinarny Pogórza to sieć współpracy blisko 33 rolników, producentów w tym małych zakładów przetwórczych, obiektów gastronomii itp. wytwarzających żywność i świadczących usługi gastronomiczne na terenie Pogórza.
Charakterystyka marki:
- wysokie standardy jakości oferowanych produktów lokalnych w postaci nie przetworzonej (owoce, warzywa) jak i przetworzonej (przetwory, garmażerka, dania gotowe, napoje itp),
- najwyższą wartością jest wspieranie i pomaganie lokalnym rolnikom oraz małym producentom żywności jak też odnalezienie pewnych miejsc z najlepszymi produktami turystom lub osobom poszukującym takich produktów,
- zadowolenie rolnika, producenta, restauratora, turysty i konsumenta
- zaufanie i szacunek,
- produkcja w większości handmade, nie na masową skalę, w oparciu o tradycyjne receptury i lokalne składniki.